Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Naša akcija tudi ob 120-letnem jubileju Triglavskega doma na Kredarici

29. avgust 2016

Planinske poti na naš najvišji vrh kot tudi koča na Kredarici so predvsem v poletni sezoni polne pohodnikov in zato med najbolj obremenjenimi v naših gorah. Tudi zato smo se odločili, da bo naš prispevek k lepemu praznovanju – čiščenje. Aljažev dom v Vratih, Kovinarsko kočo v Krmi ter Rudno polje – tri najbolj priljubljena izhodišča proti Triglavu – smo opremili z vrečkami Očistimo gore ter povabili planinke in planince, da se nam v dneh okrog jubileja pridružijo in s poti pospravijo smeti. Praznovanje, ki je bilo zaradi slabega vremena 10. avgusta odpovedano, bo 9. septembra.

Prvo kočo na Kredarici (2515 m) so zgradili na zemljišču, ki ga je kupil Jakob Aljaž. Odprli so jo 10. avgusta 1896. Z leti so jo razširili, preimenovali v dom. Elektrika in voda sta tam neprecenljivi dobrini. Za samozadostno vzdrževanje so postavili sončne celice in vetrne generatorje, dom pa si prizadeva, da bi v kratkem zgradili čistilno napravo. Dom je v celoti odvisen od oskrbe s helikopterjem, poleti prihaja vsakih 14 dni. Se bomo spomnili teh podatkov, ko bomo naročili planinsko malico, uporabili stranišče ali spili pijačo in razmišljali, kam bi s plastenko?

Letos so biorazgradljive vrečke Očistimo gore na voljo tudi na osmih točkah v visokogorju: Triglavski dom na Kredarici, Vodnikov dom na Velem polju, Dom na Komni, Planinska koča pod Bogatinom, Planinska koča na Kamniškem sedlu, Dom na Korošici, Planika pod Triglavom, Koča na Golici. Vrečke so tako na voljo pri že več kot 75 planinskih in visokogorskih postojankah po vsej Sloveniji ter zgornjih postajah slovenskih žičnic. Vse lokacije lahko preverite tudi na naši spletni strani.

Galerija slik