Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Kam pa danes? S Soriške planine na Ratitovec

06. avgust 2018

Ko se greben Spodnjih Bohinjskih gora oziroma Peči zniža, preide v nekaj sto metrov nižje vrhove Slatnika, Lajnarja in Soriške planine ter se spet dvigne z grebenom Ratitovca.  Ratitovec je priljubljen pohodniški cilj. Dostop ni zahteven, z grebena pa se odpira lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Spodnje Bohinjske gore, Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, pa na Lubnik,  Koprivnik, na Soriško polje in Ljubljansko kotlino. Pot ni zahtevna. Vodi po travnatih pobočjih in grebenih, srečamo lahko tudi pašno živino in konje.

Zahtevnost: Lahka planinska pot

Oprema: Običajna pohodna oprema. Pot je primerna za vse letne čase.

Izhodišče: Soriška planina: 1306 m

Najvišja točka: Altemaver: 1678

Začetek poti: V Škofje Loki zavijemo v Selško dolino. Peljemo se naprej od Železnikov proti Podbrdu. Za zaselkom Zali Log nas tabla usmeri na strmo cesto proti Soriški planini. Prevozimo vas Sorica. Čez nekaj časa dosežemo Soriško planino. Parkiramo na velikem parkirišču ob smučišču.

Čas: 3 h 15 min

Opis poti: S parkirišča se usmerimo na cesto, po kateri smo pripeljali. Na levi najdemo odcep za Ratitovec. Gozdna stezica nas pripelje na gozdno cesto. Sledimo ji nekaj časa, nato zavijemo desno z nje in se nam na Mišjem grundu priključi z desne še ena planinska pot, ki ima izhodišče na začetku Soriške planine (Na robu), vseskozi sledimo oznakam za Ratitovec. Prečimo travnato Danjarsko planino uživamo v razkošju planinskih rož. Bi prepoznali gorsko potoniko?

Pot se na začetku ratitovškega grebena na Zgornji Jirn začne rahlo vzpenjati in doseže najvišjo točko Ratitovca,  1679 m visok Altemaver. Z vrha je še 15 minut do Krekove koče na Ratitovcu na višini 1642 m. Koča je odprta v poletni sezoni ter ob vikendih in praznikih. Za kočo je zimska soba.

Oglejte si posnetek s poti. Pretekel in posnel jo je ultramaratonec Miro Kregar.

Galerija slik