Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Gorski vodnik

Gorski vodnik

Brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik je namenjena ljubiteljem gora, ki želite povečati svojo varnost.

Prenesi
Nazaj

Ideja za družinski izlet 56: Mala planina na Veliki planini

15. junij 2017

Mala planina je eden izmed predelov, ki sestavljajo Veliko planino, našo največjo gorsko pašno planino. Če se povzpnemo na zaobljeno travnato vzpetino za Domžalskim domom, se bo pred nami odprl osupljiv pogled na vzhodni del glavnega grebena Kamniško-Savinjskih Alp.

Pogled potuje preko valovitih, zelenih pašnikov in pastirskega naselja Veliki stan vse do mogočne kulise masiva Planjave in sosednje Ojstrice. Tudi Deska, Veliki vrh z Veliko Zelenico ter Dleskovec silijo kvišku, medtem ko se Lučki dedec in ostali vrhovi skrivajo v ozadju mogočnih sosed. Pravljični svet, kjer bi nepoučeni prehitro sklepal stave o lokaciji snemanja filmov iz serije Gospodar prstanov. V podobo neokrnjene narave in številnih pastirskih stanov, med katerimi se pase govedo, sili sodobni svet. Smučarske naprave in redki avtomobili članov pašne skupnosti so že dolgo del te planine. Več začudenja izvabijo gorski kolesarji in ostali ljubitelji sodobne tehnike, ožičeni z androidi in pripadajočimi gadgeti za merjenje različnih telesnih utripov in kdo ve česa še. Namesto naravi je pozornost namenjena še eni statistiki in številnim selfijem, ki po nevidnih kanalih romajo v dolino k nevoščljivcem za računalniki. Kot da jim vsi ti številni e-prijatelji ne bi verjeli na besedo, da je na Veliki planini res tako lepo.

Otroci: Izlet do Domžalskega doma na Mali planini je primeren za otroke stare od 2 do 3 leta, saj večinoma hodimo po zložni in razgledni makadamski cesti. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Izhodišče:  1400 m

Višina: 1534 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik in z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. Na prelazu Kranjski Rak zavijemo levo na široko makadamsko cesto. Držimo se je vse do razpotja na Rakovih ravneh, kjer zavijemo desno. Zapeljemo se do velikega parkirišča Za ušivcem in parkiramo.

Časi: Izhodišče - Domžalski dom na Mali planini: 1 ura 30 minut.

Vzpon: Stopimo na neoznačeno stezo na začetku parkirišča poleg lesenih smerokazov, ki nas vodi v gozd. V nekaj minutah se povzpnemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Te ceste se držimo kar nekaj časa. Vodi nas mimo prvih lesenih smerokazov, kjer nadaljujemo naravnost. Pot postane razgledna proti vzhodu, najbolj pa izstopajo sosednji Veliki Rogatec, Lepenatka in Kašna planina. Gremo naravnost mimo Stolniškega stana ter nato mimo Gojniškega stana, kjer na razpotju nadaljujemo desno v smeri Domžalskega doma in Male planine. Nato pridemo do razpotja na Malem stanu, kjer ponovno nadaljujemo desno. Po krajšem vzponu nas pot vodi mimo Jaršega doma. Hitro zatem se makadamska cesta položi in kmalu pred sabo zagledamo Domžalski dom na Mali planini, do katerega imamo le še dobri dve minuti hoje.

Povezava do GPS sledi: GPS sled

Povezava do foto galerije: galerija

Galerija slik