Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Ideja za družinski izlet 54: Šentjungert iz Galicije

01. junij 2017

Šentjungert stoji na vzhodnem delu Ložniškega gričevja. Sam vrh ni preveč razgleden, zato pa nas toliko bolj navduši razgled na prevalu nekaj minut hoje pod cerkvijo svete Kunigunde. Le-ta se nahaja vrh Gore, kot se naša vzpetina tudi imenuje. Ko po razmeroma hitrem vzponu skozi gozd pridemo na plano se pred nami odpre razgled na vzhodni del Savinjske ravni s hribovji, ki jo obkrožajo. Pogled seže vse tja do Boča.

Otroci: Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Pot je skozi gozd nekoliko bolj strma, a se jo da z malce motivacije zlahka prehoditi, saj ta del vzpona ni dolg. Na vrhu tik pod cerkvijo je planinska koča,  veliko klopi in gugalnica.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Izhodišče:  288 m

Višina: 565 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Žalec in z vožnjo nadaljujemo proti Velenju. Zapeljemo se do kraja Velika Perišica, kjer zavijemo desno proti Pernovu in Galiciji. Cesta, ki nas vodi proti vzhodu, se predhodno nekoliko vzpne, nato pa se spusti v dolino potoka Podsevšnica. Tu se cesta počasi obrne levo, sledimo pa ji vse do Doma krajanov, kjer parkiramo.

Časi: Galicija—Šentjungert: 1 ura.

Vzpon: Od Doma krajanov se vrnemo na cesto, po kateri smo se pripeljali. Hodimo do križišča, kjer nas pohodniški smerokaz usmeri levo na lokalno cesto. Držimo se je kar nekaj časa, dokler nas markacija 30 metrov pred zadnjo domačijo ne usmeri v gozd. Tu lahko nadaljujemo naravnost ali desno po markirani pešpoti, obe se po kakšni minuti hoje združita. Prvih nekaj minut je vzpon nekoliko hitrejši, se položi, pa potem obrne direktno v breg. Ta del poti je dokaj strm, a se nato pot povesi prečno v pobočje in ponovno nekoliko položi. Pripelje nas do stopnic in nad njimi do razglednega prevala. Tu je križišče več pristopov. Nadaljujemo mimo domačije navzgor po ozki asfaltirani cesti. Po približno petih minutah hoje pridemo do planinskega doma Šentjungert in cerkve nad njim.

Povezava do GPS sledi: GPS sled

Družinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Galerija slik