Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Gorski vodnik

Gorski vodnik

Brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik je namenjena ljubiteljem gora, ki želite povečati svojo varnost.

Prenesi

Ideja za družinski izlet 49: Ostrič

26. april 2017

Razgled na Ostriču je naravnost navdušujoč, saj seže vse do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp medtem, ko se za sosednjimi Brkini širijo globoki notranjski gozdovi in dviga mogočni Snežnik. Pokrajina se spušča počasi in daje občutek mehkobe, ki je na vrhovih drugje po Sloveniji ne bomo našli.

Najlepši del poti na Ostrič se prične, ko iz gozda stopimo na goličavo posuto z brinovim grmovjem in redkimi borovci. Tu si zlahka predstavljamo domovanje bajeslovnega Štrpeda. Na poti ne bomo srečali veliko pohodnikov, saj večino obiskovalcev Čičarije zanese na vsem znani Slavnik. Meja s Hrvaško ni daleč, zato imamo s sabo osebne dokumente.

Otroci: Po starem pripovedovanju, ki ga je zbral Pavel Medvešček, je Ostrič gora, kjer je bilo nekoč veliko polhov. Vsakih sedem let se je tam ob pomoči lune in zlatokljunega sokola Lunja izlegel Beli polh Štrped. To je majhna in plašna živalca z belim kožuščkom, sokoljimi očmi in krili namesto prednjih nog, iz ušes pa mu rastejo jesenovi listi. Štrpedi podnevi spijo pod bukovimi koreninami, ponoči pa neslišno letajo okoli in pomagajo revnim, bolnim in pomoči potrebnim. Pot na Ostrič je primerna za otroke stare od 3 do 4 leta. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem, še zlasti ob premagovanju vršnega, sicer kratkega, a strmega pobočja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

 Višina: 1056 m

Višina izhodišča: 756 m

Izhodišče: Z avtoceste zapeljemo v Kozino in z vožnjo nadaljujemo proti Podgradu. V Obrovu zavijemo proti vasi Golac in tu proti vasi Zagrad. Parkiramo na širokem in razglednem parkirišču tik pred vasjo.

Časi: Zagrad - Ostrič 1 ura 15 minut. Krožen povratek preko Medvižice in Razsušice: 2 ure 15 minut.

Vzpon: Po cesti, po kateri smo se pripeljali, gremo naprej skozi vas Zagrad. Višje za vasjo smo pozorni na smerokaz, ki nas vodi desno v gozd. Sprva ozka pešpot se kmalu precej razširi in kratko stopimo tudi na slabo gozdno cesto, a jo hitro zapustimo. Višje smo pozorni, da ne zaidemo nazaj na gozdno cesto oziroma kolovoz, temveč se držimo naše pešpoti, ki vodi levo. Pozorni moramo biti na precej obledele markacije. Pot nas pripelje do žičnate obore, kjer nadaljujemo naravnost, nato pa se teren prične vedno bolj odpirati. Čedalje bolj bleda pot nas vodi preko travnatega sveta posutega z grmičevjem in redkimi borovci. Gremo mimo razpotja s starimi smerokazi na deblu borovca, od koder imamo do Ostriča še 15 minut hoje. Pot nas pripelje na sedlo med Grižo in Ostričem. Tu zavijemo levo na stezico, ki vodi direktno v pobočje. Po kratkem, a sorazmerno strmem vzponu, pridemo na razgledni vrh.

Povezava do GPS sledi: GPS sled

Družinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Galerija slik