Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Gorski vodnik

Gorski vodnik

Brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik je namenjena ljubiteljem gora, ki želite povečati svojo varnost.

Prenesi

Beremo o gorah: Triglav in Jakob Aljaž (Peter Mikša)

25. april 2017

Ste se na Triglav povzpeli vsaj enkrat in mislite, da o tej gori veste vse? Ste vedeli, da je Triglav vulkanskega izvora? Tako je vsaj trdil Johann Fihtel v svoji knjigi iz leta 1794. Da bi ovrgel to teorijo z dokazi, je Žiga Zois na Triglav poslal dve odpravi z Valentinom Vodnikom na čelu. Prinesli so dovolj fosilov, s katerimi je kranjski polihistor in mecen dokazal, da je kamnina, ki tvori triglavsko pogorje, apnenec in je nastal globoko pod morjem.

Zanimivo dejstvo iz uvoda je le eno izmed mnogih, ki jih popisuje knjiga Triglav in Jakob Aljaž. Govori predsvem o osvajanju in meritvah naše najvišje gore v preteklosti in o ljudeh, ki so bili povezani z njo. Zakaj gore vse do srede 18. stoletja ljudi niso zanimale? Koga je prvi privlačil ta divji svet in zakaj? Kako so nastajala slovenska planinska društva in kako so se gradile planinske koče ter postojanke? Odgovore najdete v knjigi, ki jo tokrat priporočamo v listanje in branje – prav gotovo bo zanimala tudi kakšnega radovednega otroka – mi pa podajamo nekaj zanimivih številk in dejstev:

  • Prva omemba imena Triglava (kot Terglou): Zemljevid Janeza Dizme Florijančiča de Grienfelda leta 1744.
  • Prvi so na Triglavu stali Lovrenc Willomitzer, Luka Korošec Matevž Kos in Štefan Rožič. Bilo je  26. avgusta 1778.
  • Prva ženska je Triglav osvojila leta 1870 Rozalija Škantar. V krilu.
  • Za prvo meritev velja meritev Janeza Dizme Florijančiča iz leta 1744. Z astrolabom je zabeležil 3018,7 m nadmorske višine.
  • Prvo slovensko planinsko društvo je bilo ustanovljeno 27. februarja 1893.
  • Triglav postane slovenski leta 1895, ko ga je od občin Dovje in Mojstrana (Avstro-Ogrska uprava) kupil Jakob Aljaž.
  • Koliko je stal Triglav? 1 goldinar – za ta denar si lahko kupil 10 litrov mleka ali 50 jajc.
  • Jakob Aljaž je prispeval k nastanku tudi Aljaževega doma v Vratih, koče na Kredarici, Tominškove poti iz Vrat, zavarovane poti med Malim in Velikim Triglavom in za Staničevo zavetišče pod Triglavom.
  • Prvi je Triglav kot slovenski simbol uporabil Jože Plečnik.

Galerija slik