Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Beremo gore: Po svoji sledi: Alpe, Kavkaz, Himalaja (Tone Škarja)

25. julij 2017

Kdaj lahko greš še enkrat po svoji sledi? Kdaj lahko napišeš knjigo o svoji sledi? To lahko naredi Tone Škarja, alpinist, himalajec, vodnik mnogih odprav in gorski reševalec, dolga leta predsednik Komisije za odprave v tuja gorstva.

V knjigi Po svoji sledi, dobrih 400 strani dolgi monografiji, ki je izšla leta 2011, je Škarja kronološko opisal svoje začetke, prve vzpone in prve odprave v francoske Alpe. Naslednji zamah je segel do Kavkaza in naslednji že do Himalaje. Čeprav veliko po svetu in z možgani povsem pri organiziranju odprav v Karakorum in Himalajo, nikoli ni pozabil domačih kamniških planin, kot so takrat doma rekli Kamniško-Savinjskim Alpam.

Knjiga Po svoji sledi ni le osebni dnevnik alpinista in gornika. Je zabeležena zgodovina zlatega časa slovenskega alpinizma in odprav v tuja gorstva. Ima veliko dokumentacijsko vrednost, saj je opremljena s številnimi fotografijami, zapisi in odlomki iz dnevnikov, pisem, časopisov. V njej se prepleta zgodba številnih alpinističnih osebnosti, ki so glas o slovenskih alpinistih ponesli v svet. O svoji knjigi je avtor povedal takole: »Nasploh se mi zdi posrečeno, da lok knjige sledi mojemu alpinizmu, hkrati je pa ta tekel vzporedno s slovensko Himalajo. Tako se skozi daljše obdobje vidi, da so trenutni vrhovi in vmesne doline le časovno omejeni, od daleč pa je lepo videti potek loka, torej razvoja naše Himalaje.«

Škarja ima kot dolgoletni predsednik Komisije za odprave v tuja gorstva v slovenski alpinizem in himalajizem najgloblji uvid. Zato je na marsikaterem mestu v knjigi popisal svoje videnje o stanju in prihodnosti slovenskega osvajanja najvišjih oziroma najzahtevnejših vrhov in sten sveta. To je tudi zgodba o vertikali in horizontali, o srcu in denarju, o individualnih alpinističnih dušah in o timskem duhu, o vrhovih, uspehih, pa tudi o porazih in izgubah.

Tone Škarja danes, dobrih 6 let po izidu knjige, tako vidi razvoj slovenskega alpinizma in himalajizma: »V zadnjem času, to je dobro desetletje, se je število odprav in tudi uspehov povečalo, zaznati je pa manj tveganja, raziskovanja, iskanja neznanega. Večja je osredotočenost na osebni uspeh, išče se cilje, ki so jim kos velika treniranost in moderna plezalna orodja, torej dobra skala, trden led in zmerne višine. Sam imam to za predfazo dviga k problemom in skrivnostim, ki jih še hranijo sedem in osemtisočaki. Upam, da se ne motim.«

Pred pol stoletja si je avtor monografije, ki jo predstavljamo, v dnevnik zapisal: »Ne prosite nalog, ki ustrezajo vašim silam. Prosite sil, ki dosegajo vaše naloge!« Bi veljalo to ne le za gore in stene, ampak tudi za druga področja življenja in človeškega naprezanja?

 

Knjigo Po svoji sledi boste našli tudi na knjižni polički Očistimo gore v planinskih kočah Planinskega društva Ljubljana Matica in v nekaterih drugih planinskih kočah.

Galerija slik