Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

5 najlepših sončnih vzhodov in zahodov

27. oktober 2017

Fotograf in intagramar Gašper Ahačič je pripadnik Slovenske vojske in prihaja z Bleda. Ker živi v osrčju gora, so hribi zapisani v njegov DNK. Glavna strast, pravi, je hribolazenje, še posebej sončni vzhodi in zahodi. Zaradi bližine najraje zahaja na vrhove Karavank, pa tudi v Julijske Alpe. Prepričan je, da ni treba vedno iti zelo visoko za lep sončen vzhod ali zahod, saj včasih hribi, ki so nižje od 2000 metrov nudijo lepši razgled kot visokogorje.

Katera trenutka sta zame najlepša v gorah? Sončni vzhod in zahod. Kot sam pravim sta spremljanje vzhoda in zahoda odličen balzam za oči in dušo. Noben vzhod in zahod ni isti, vsak dan so drugačni pogoji in to je raznolikost, v kateri lahko uživaš. Kaj je lepšega, ko zjutraj še vsi spijo, ti pa sediš nekje na vrhu gore in uživaš v predstavi teme in sonca ali pa proti večeru, ko se sonce skrije in za sabo pusti prelepe odtenke. Zame ni nič bolj pomirjajočega.

Ker imam množico fotografij različnih vzhodov in zahodov, je lestvica sestavljena iz najbližjih visokogorskih in sredogorskih vrhov. Fotografiram s telefonom, zadnje mesece tudi z Gopro Hero5. Več slik lahko najdete na mojem Instagram profilu ali spletni strani.

Sicer pa velja: noč ima svojo moč! Ponoči je treba biti v hribih zaradi omejene vidljivosti še posebej previden!

 

Slika 1: Veliki vrh - Begunjščica (2060 m)

Zaradi bližine in hitrega ter lahkega dostopa trenutno moj najbolj obiskan vrh. Slika je nastala ob sončnem vzhodu 22. 8. 2017 s pogledom na greben Košute.

 

Slika 2: Špik (2472 m)

Moja najljubša gora. Na vrhu je razgled fenomenalen in zaradi njene strmine v zadnjem delu poti v snežnih razmerah pravi užitek. Slika je nastala nekaj minut po sončnem vzhodu 10. 12. 2016.

 

Slika 3: Triglav (2864 m)

Seveda brez Triglava ne gre! Vzhod na njem je veličasten. Fotografija najlepšega vzhoda letos mi je uspela 25. 08. 2017. Sicer pa svojevrsten izziv predstavlja tudi osvojitev vrha v zimskih razmerah, seveda z vso potrebno opremo.

 

Slika 4: Veliko Kladivo (2094 m)

Verjetno ste že slišali za najdaljši slovenski greben Košuta? Nahaja se na meji med Slovenijo in Avstrijo in z vrha lahko občudujemo preostali zahodni del Karavank skupaj z najbližjim vrhom Veliki vrh Košute. Na sliki je seveda zahod.

 

Slika 5: Golica (1835 m)

Meni najlepši zahod sega v leto 2015, bolj natančno je bil 12. 10. 2015. Greben pod Golico je bil v megli, in ko se je megla začela dvigati, je ustvarila naravni »slap«. Megla iz slovenske strani se je dobesedno pretakala na avstrijsko stran! Ustvaril sem tudi timelapse, ki si ga lahko pogledate v spodnjem videu.