Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

5 najbolj pogostih smeti v ameriškem Coloradu

10. avgust 2017

Tony Pizzamiglio je pobudnik The Earth Engine, neprofitne organizacije, ki ima dva cilja: da spodbudi ljudi, da so čim več v naravi, in skrb, da narava ostane čista. Delujejo v Coloradu, v gorah v okolici Denverja. Pravi, da je vse v kreativnosti. Ljudem želi približati življenje v naravi skozi pohodništvo, hojo v gore, astronomijo, geologijo, fotografijo, orientacijo, kuhanje zunaj… Sprejemajo donacije, vendar je več vredno, če so ljudje ob tem tudi aktivni, da gredo z njimi na pohod in čiščenje.

Tony verjame, da ni potrebno veliko filozofiranja in politike: »Enostavno je super, ko greš v ven in čistiš. Če želiš, da se zgodi sprememba, moraš vzeti vrečo in rokavice in preprosto čistiti. To je enostavna naloga. Tako motiviraš druge, daješ pozitiven zgled. In ker se zdi tako preprosto, tudi drugi pričnejo čistiti, vsaj za nekaj časa. To pomeni več kot vse donacije.« Dejstvo je, da so smeti tukaj. Ker jih nihče noče videti, jih, ko jih fotografira, skuša predstaviti drugače, na primer kot umetniške inštalacije. Ob tem objavlja tudi veliko fotografij na druge teme: gore, geologija…, da je vse skupaj bolj privlačno in zaokroženo.

Kako izgleda čiščenje in smeti v ameriškem Coloradu? Predstavil nam je najbolj pogoste smeti, ki jih najdejo.

Naj 1: Vedno me pretrese, ko najdem uporabljene naboje, še bolj pa njihova količina. V 6 mesecih smo nabrali okrog 3500 nabojev. To je veliko zavržene medenine in morali se bomo domisliti, kako bi jo ponovno uporabili. Ljudje mnogokrat obesijo tarčo na drevo in na ta način je na žalost uničenih veliko dreves.

Naj 2: Steklenice piva Corona so najpogostejši odpadek alkoholnih pijač. Pijača je pač zelo priljubljena zaradi cene in uspešnega oglaševanja. Pobiranje razbitega stekla ni niti najmanj zabavno, je celo nevarno. Sodelujemo s proizvajalcem, da vrnemo steklo v ponovno uporabo, kot tudi, da nam pomagajo pri čiščenju. Popotnikom pa svetujem, da kupijo raje pločevinke. Je varneje, lažje za prevoz in tudi ceneje.

Naj 3: Najpogostejši odpadek gaziranih pijač ni Coca-Cola, ampak Dr Pepper. Ste vedeli, da je ta pijača starejša od Coca-Cole in so jo prodajali kot “brain tonic”? Tudi v tem primeru sodelujemo s proizvajalcem, da sodelujejo pri čiščenju in pomagajo dvigniti zavedanje ljudi.

Naj 4: Aluminijasta folija je praktična, vendar je izredno nevarna za živali. Ker je vanjo ovita hrana, živali privabi vonj, a skupaj z njo zaužijejo tudi folijo. Ker je lahka, jo veter ali dež zlahka razpršita vsenokrog. Ko pride v stik z ognjem, je tudi nevarna, in velikokrat jo najdemo prav v pepelu tabornega ognja.

Naj 5: Mislim, da so slamice odpadek najslabše vrste. Američani porabijo 500 milijonov slamic dnevno in nihče glede tega ne naredi ničesar.

Galerija slik