Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

5 dobrih okoljskih rešitev v Alpah

07. september 2017

Martin Šolar ima za sabo dve službi, kjer je bilo njegovo delo v temelju povezano z ohranjanjem narave in iskanjem trajnih okoljskih rešitev. Bil je namreč direktor Triglavskega narodnega parka in bil je direktor WWF Adria, Svetovne organizacije za varstvo narave za regijo Adria. Pravi, da je v  Alpah največji problem množičen obisk. Kakšne so rešitve? Predstavil je 5 dobrih praks.

Največji in tudi najbolj znani okoljski  problemi v gorah tako v svetu kot pri nas so množičen obisk, promet do izhodišč in premalo parkirnih  mest, odpadki, odpadne vode objektov v visokogorju in delno tudi energetska preskrba.

Vsaka regija pa je specifična, zato so okoljski problemi, s katerimi se ubadajo posamezna gorska območja po svetu Alpah in na Balkanu, zelo različni. Še pred desetletjem ali dvema so bili na primer glavni okoljski  problem Himalaje odpadki odprav. Danes je na najbolj obiskanih treking poteh pod Everestom velik problem množičnost. V Alpah se je v minulih letih okoljsko stanje pri planinskih kočah izjemno izboljšalo. Tehnološke rešitve glede energetske oskrbe, odpadnih vod  in tudi zavedanje o odpadkih so zmanjšali pritisk na okolje gorskega sveta. Po drugi strani v Alpah hudo narašča  množičnost, promet in hrupne prireditve v gorah. Na Balkanu pa na primer množičnosti in prometne stihije skoraj še ni, se pa ubadajo z osnovnimi problemi glede odpadkov. Hrupni in okolju škodljivi dizelski agregati za  energetsko preskrbo koč v gorah so povsem samoumevna rešitev.

Primer dobre okoljske rešitve pri nas je sistem podelitve certifikata Okolju prijazna planinska koča, ki ga je leta 2013 vzpostavila Planinska zveza Slovenije. Okolju prijazne planinske koče zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč ter se zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Morda bi izpostavil Kočo pri izviru Završnice, ki jo upravlja PD Žirovnica ali pa Krekovo kočo na Ratitovcu.

Med akcijami oziroma programi pa je treba pohvaliti akcijo "Očistimo naše gore" in "zelene programe" trajnostne mobilnosti v Bohinju. Na Zeleni vikend vsako pomlad v Bohinju so vsi gostje, ki pridejo v Bohinjem z javnim prevozom, nagrajeni z brezplačnim vikend paketom za prenočevanje v Bohinju.

Dobre okoljske rešitve v Alpah:

Naj 1: Okolju zelo prijazna in moderna planinska koča: Studlhuette pod Grossglocknerjem v  Avstriji

Naj 2: Okolju prijazno in preprosto planinsko izobraževalno središče v Narodnem parku Les  Ecrins v francoskih Alpah - Chalet Alpin de la -Bernarde

Naj 3: Umirjanje prometa in trajnostna mobilnost v Werfenwengu v Avstriiji

Naj 4: Alternativne oblike trajnostnega turizma - konjeniške poti v Švicarskih  Alpah 

Naj 5: Krekova koča na Ratitovcu s certifikatom Okolju prijazna planinska koča

Galerija slik