Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Gorski vodnik

Gorski vodnik

Brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik je namenjena ljubiteljem gora, ki želite povečati svojo varnost.

Prenesi

Ideja za planinski izlet 6: Pekel od gostišča Pekel

25. maj 2018

Soteska Pekel se nahaja na obrobju Ljubljanskega barja. V odmaknjena in redko naseljena pobočja Menišije jo je urezal deroči potok Otavščica. V dolino se prebija preko številnih brzic in slapov in vseh je nemogoče prešteti. Označenih je le pet večjih in kar štirje od teh so znamenitost, ki je že sama po sebi vredna ogleda.

Več

Glasuj za najlepšo planinsko pot!

23. maj 2018

Ni dvoma, vse poti so lepe. A katera je najlepša? Naj pove glasovanje. Zato je žogica spet pri vas. Izmed predlogov, ki ste jih posredovali, glasujte za Naj planinsko pot!

Več

Pripravimo se na gorski izziv

22. maj 2018

Veste, kakšna mora biti naša telesna pripravljenost za načrtovan gorski podvig in kako jo lahko preverimo? O tem smo se pogovarjali s fizioterapevtko Sabino Zatler iz Centra za fizioterapija in rehabilitacijo Artros Reha. Povprašali smo jo tudi, katere praktične vaje je dobro narediti pred vsakim vzponom.

Več

Ideja za planinski izlet 5: Korada iz vasi Plave

17. maj 2018

Korada je povezana z bogatim staroverskim izročilom desnega brega Soče. Vrh je izvrsten razglednik. Pred nami se odprejo Porezen, Spodnje Bohinjske gore, Krn, Kanin in proti zahodu Karnijske Alpe in Dolomiti. Proti vzhodu se nad soško sotesko tik pred Novo Gorico dvigajo Sabotin, Sveta gora in Škabrijel. Spregledali ne bomo niti Banjšic in Trnovskega gozda z Golaki. Na Koradi se nahaja državna geodetska točka 0. reda, na zahodnem robu travnatih pobočij pa Zavetišče na Koradi.

Več

Ideja za planinski izlet 4: Veliko Kozje iz Zidanega Mosta

08. maj 2018

Veliko Kozje se nahaja visoko nad levim bregom reke Savinje pri Zidanem Mostu. Skupaj s Kopitnikom stisne rečno dolino v tesno in globoko sotesko. Naš cilj se nahaja na razglednem pomolu vrh prepadne stene. Strm vzpon nad Gašperjevo kočo nas vodi skozi kot le malokje tako slikovit gozd.

Več

Ideja za planinski izlet 3: Golobinjek

03. maj 2018

Golobinjek je razpršena vas na pobočjih istoimenskega široko zaobljenega in prostranega griča, na katerem se nahaja cerkvica svete Uršule. Domačij je manj, zato pa so razgledna pobočja toliko bolj posuta s številnimi zidanicami, okoli katerih se širijo vinogradi in sadovnjaki.

Več

Ideja za planinski izlet 2: Rupnikova linija

26. april 2018

Rupnikova linija na Zaplani je tematska učna pot, ki nas popelje mimo več dobro ohranjenih bunkerjev zgrajenih med leti 1937 in 1941. Zgradili so jih za obrambo pred vdorom italijanskih sil, ki so sicer v tistem času že zasedale velik del slovenskega zahodnega ozemlja. Obrambna linija je dobila svoje ime po Leonu Rupniku, generalu, ki je vodil gradbena dela. To območje je imelo velik vojaški pomen že za časa rimske dobe, saj nas pot vodi mimo ostankov Rimskega obrambnega zidu, Claustre Alpium Iuliarum. Obe obrambni liniji sta doživeli podoben konec.

Več

Narava nas uči pravilnega gibanja

25. april 2018

Gibanje nam zares koristi le, če se gibljemo kakovostno in aktiviramo prave dele telesa. Prav tega pa nas sredi sedečega načina življenja uči narava. O tem, zakaj se podati na pohode ter kako se ob tem gibati, da bo za naše telo kar najkoristneje, smo se pogovarjali s fizioterapevtom Tomažem Fuchsom iz Fizioterapije Fuchs.

Več

Ideja za planinski izlet 1: Ostrovrharjeva pohodna pot

17. april 2018

Lazarjev vrh se nahaja nad sotočjem Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice. Na poti sledimo Ostrovrharjevi pohodni poti, krajši del pa tudi Borovničevi pohodni poti od Podgrada do Janč. Le redkokatera pot je tako razgibana kot ta, zadovoljila pa ne bo samo pohodnikov, temveč tudi ljubitelje zgodovine.

Več