Kuža Pazi misli na varnost.

Za varen korak v gorah

Preden se odpravimo v gore, moramo vedno najprej preveriti vremensko napoved. V primeru slabe napovedi, se poti raje odpovejmo, saj je tveganje preveliko. Pot, ki je primerna naši pripravljenosti, začnimo počasi. Ne pustimo, da nas zanese naše začetno navdušenje in želja po tem, da bi prišli čim hitreje do cilja. Telo se mora najprej ogreti, mišice pretegniti. Tako bomo zmanjšali nevarnost za poškodbe mišic in sklepov. Pred zvini nas še dodatno varuje tudi primerna planinska obutev. 

Tudi, ko se ogrejemo ne pretiravajmo s tempom. Primeren mora biti tudi za šibkejše udeležence pohoda. Če želimo, si lahko hojo olajšamo s pohodnimi palicami. Med potjo je dobro vsake toliko narediti počitek, kaj pojesti in popiti ter sleči odvečna oblačila. Drugače lahko dehidriramo, kar pa je za planinca velika težava. Vedno izberimo varno mesto za počitek, kjer si bomo lahko res v miru odpočili in se okrepčali.  

Na nevarnih odsekih, kjer je nevarnost padanja kamnov, je treba nositi čelado. Čelada ali drugo zračno pokrivalo pa nas v visokogorju ščiti tudi pred sončarico. UV žarki so tu močni in zaščititi si je dobro tudi oči s sončnimi očali ter kožo s kremo za sončenje.    

V primeru, da opazimo, da se pripravlja k nevihti, bo najbolj varno, če se obrnemo in vrnemo v dolino, razen če smo že v bližini koče. Včasih so nevihte v gorah res nenadne in se jim ni mogoče izogniti. Takrat se izogibajmo izpostavljenih grebenov in poiščimo naravno zavetje. Vzpona nikakor ne nadaljujmo. 

Ko se vračamo v dolino, bodimo dvakrat bolj previdni. Takrat smo bolj utrujeni in koncentracija nam začne popuščati. Če se počutimo utrujeno, je včasih bolje prespati v planinski koči kot nadaljevati pot. Nesreče so pri sestopih bolj pogoste kot pri vzponih. Seveda imejmo s seboj vedno tudi prvo pomoč. Z njo lahko v primeru nesreče zmanjšamo njene posledice. 

Zapomnimo si staro resnico: Gora bo vedno počakala.

Pri pripravi nasvetov smo si pomagali s priporočila Gorske reševalne službe za varno hojo v gore. 

Najdete jih tukaj.